MANİSA SULTAN CAMİSİ KUBBELERİNDEN MESİR MACUNUNUN HALKA SAÇILMASI.
Mesir Macunu 41 çeşit baharattan yapılmaktadır. Baharat olarak anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörek otu, darı, galanga, hardal, havlıcan, hindistan cevizi, hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kiniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravet, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılmaktadır. Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü. Ancak bazı bitkiler günümüzde bulunamadığı için son yıllarda yapılan macunlarda bazı baharatlar eksik kulllanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder